Modelbane Europa - Europas største computerstyrede modelbane
Modelbane Europa
Hadsten Centeret

Østergade 9 - 8370 Hadsten
Telefon 86 91 58 22


Til oversigtsbillederne


Broen ved Kollerup gods.

Broen ved Kollerup gods

  Allerede ved banens anlæggelse skildtes Kollerup gods fra Hadsten by. Det gjorde man noget ved i 1937, da man byggede broen over banen, så godsejeren igen riskofrit kunne kryds skinnerne.
Broen er af en standardtype der blev bygget mange af, på jernbanestrækninger rundt om i Danmark.

Den er fra samme tidspunkt som Balle bro, men konstruktionsmæssigt er der her tale om en anden type, nemlig en bjælkebro i armeret beton.

Om broer i beton :

Med fremkomsten af jernbeton fik man et materiale, der viste sig velegnet til brobygning. Den første større bro af dette materiale var vejbroen over Gudenåen i Langå fra 1905. Den anvendes ikke længere til trafik, men står som et fredet mindesmærke, og viser den forholdsvis spinkle og elegante konstruktion.

I 1917 brugte DSB første gang jernbeton, og det i ganske imponerende målestok, nemlig ved bygningen af Tietgensbro, der fører over perronsporene på Københavns Hovedbanegård. Der er tale om en bjælkebro.

I en periode omkring 2. verdenskrig byggedes en del broer i beton uden forstærkning, idet jern var en mangelvare. Her var man henvist til at anvende buebroer, der er ”selvbærende”, de største af slagsen bestod af 3 ”charnierer”, et midterfag og 2 sidestøtter.

 

©2005 Modelbane Europa
Tlf : 86 91 58 22
E-Mail : Klaus D. Mikkelsen - (moppe@post6.tele.dk) 

Designet af Moppe